tisdag 29 november 2011

Vad är demokrati? William

Vad demokrati egentligen? Enligt snabb googlesökning så förutom den obligatoriska wikipediasidan som är först går två av de tre första länkarna till riksdagen, och det är ju egentligen där det börjar. I riksdagen, där folkvalda politiker sitter och diskuterar om ett lands framtid. Efter ett klick in på den första sidan, ökänd för lärare så kommer följande förklaring: "Demokrati är ett statsvetenskapligt begrepp som syftar på några besläktade former av styrelseskick där makten i (oftast) en stat utgår från dess medborgare via allmänna och fria val, oftast av förtroendevalda representanter till dess parlament.", vilket i enkla drag är den tidigare beskrivningen. Makten utgår från medborgarna, allmäna och fria val, oftast förtroendevalda representanter i parlamentet. Efter ett klick in på riksdagens hemsida kommer följande förklaring: "Människors lika värde och rättigheter är grundläggande i en demokrati." samt "Det finns ingen definition på demokrati som hela världen skulle kunna ställa upp på.".

Detta är otroligt sant, eftersom det i världen finns länder som kallar sig demokratiska även om andra inte gör det. Till exempel så kallar sig Nordkorea ironiskt nog sig för en demokratisk folkrepublik, även om resten av världen kan hålla med om att landet inte är demokratiskt alls.

Enligt riksdagens hemsida så finns det ett antal kriterier för en demokrati, dessa följande är: Folkstyre, Tryck- och yttrandefrihet, Rättssäkerhet samt Föreningsfrihet. Även om dessa kan diskuteras fram och tillbaka om alla verkligen är essentiella för en demokrati så är det bra riktlinjer.

Hur förhåller sig Saudiarabien till dessa kriterier då?  Jo, om man ska gå efter kriterierna på riksdagens hemsida så finns det inte det minsta uns av demokrati i landet. Som i tidigare inlägg så är Saudiarabien en monarki där kungafamiljen har absolut makt, vilket betyder att de inte har folkstyre. Tryck- och yttrandefrihet är inte att tala om då massmedier är hårt reglerade av den saudiska regimen. Rättssäkerhet finns inte då endast det saudiska folket åtnjuter de förmåner som finns, samtidigt som den stora delen gästarbetare i landet är diskriminerade. Föreningsfrihet? Omöjligt, politiska partier är förbjudna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar