måndag 28 november 2011

Amanda Folke - Vad är demokrati?

Vad är Demokrati?

Demokrati innefattar olika kriterier för olika länder och individer. Sveriges Riksdags definition av ett demokratiskt samhälle inkluderar huvudsakligen:

-          Folkstyre – Var varje individ får och har möjlighet att rösta på vem eller vilket parti som ska regera i landet. Alla individer (I Sverige myndiga individer) får rösta samt så har ingen rätt att få veta hur någon annan har röstat.

-          Tryck- och yttrandefrihet – Alla har rätt att yttra sin åsikt i tal eller skrift. Ett exempel är möjligheten för att ge ut en tidning utan att myndigheten i förväg granskar den.

-          Rättssäkerhet – Alla är lika inför lagen. Lagarna ska vara tydliga och domstolarna ska vara fria från partipolitiken.

-          Föreningsfrihet – Alla ska ha rätten att gå med i eller skapa en förening.

För att tydliggöra dessa kriterier så vill jag framföra alla människors rätt till att rösta vid 18 års ålder, hemligt. Vi har rätt att uttrycka vår åsikt i skrift och tal, så länge den inte kränker en folkgrupp eller individ. I vårt rättsystem har vi domstolar med öppna dörrar, med undantags fall vid t.ex. hänsyn till en ung ålder eller vid vittnesskydd. De ”öppna dörrarna” ger oss möjligheten att kontrollera så att ingen döms oskyldig. Vi har också möjligheten att starta ett nytt parti om vi inte är nöjda med den politik som förs genom föreningsfriheten.

Något att fråga sig är ifall alla människor verkligen har samma förutsättningar att påverka. Personligen anser jag att vi i Sverige har relativt bra förutsättningar. Allas röster väger lika tungt och ingenting är censurerat i den mån att vi inte kan skapa oss en uppfattning angående den svenska politiken. Vi har även ett socialt skyddsnät som bidrar till att våra förutsättningar för att påverka är relativt jämbördiga. Vad man istället bör kritisera är den information som selekteras till folket via media. Medias inflytande över demokratin är något jag kommer att diskutera längre fram.

Enligt Nationalencyklopedin kommer ordet Demokrati från grekiskan och betyder folkvälde eller folkstyre. Nationalencyklopedin ger inga kriterier på vad demokrati ska inkludera utan menar på att demokratin, som de flesta andra samhällsföreteelser befinner sig i ständig förändring. Det finns människor som hävdar att demokrati enbart är ett sätt att välja ledare och regering. Då folket får rösta under samma villkor och därefter avgörs beslutet av majoriteten. Själv anser jag att en nation också måste ta hänsyn till människors förutsättningar för att kunna påverka. Dessa förutsättningar förverkligas av kriterierna från ”De mänskliga rättigheterna”.
Källor: Sveriges Riksdag (www.riksdagen.se), Nationalencyklopedin, NE, (www.ne.se)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar