torsdag 17 november 2011

Amanda - Introduktion Mexiko


Mexiko

Officiellt namn: ”Estados Unidos Mexicanos/ Mexikos Förenta Stater”

Yta: Ca 1 958 201 kvadratmeter

Invånarantal: Ca 108,5 miljoner

Huvudstad: Mexico City (med ett invånarantal på ca 20 miljoner)

Religion: Majoriteten av Mexikos befolkning är katoliker

Mexiko var mellan 1300-talet fram till ca 1521 bebott av de härskande aztekerna. 1521 erövrades landet av spanjorer. Under kolonialtiden dog det indianska folket och dess inflytande i princip ut av sjukdomar och exploatering för kolonialismen. 1821 blev Mexiko självständigt men har fram tills idag varit oroligt och präglats av krig, med blanda annat USA som 1845 upptog Texas som en av sina stater. På grund av den ostabila situationen i Mexiko har många människor försökt, och försöker än idag emigrera till USA. Idag har landet stora problem med den organiserade brottsligheten i synnerhet vad gäller narkotikasmuggling och mord. Korruptionen är även ett stort problem i det Mexikanska samhället.

Vid 1900 talets början tog industrialiseringen fart i Mexiko. 1980 genomfördes reformer i riktning mot marknadsekonomi och flerpartisystem. Landet har genom många år styrts av det institutionella revolutionspartiet (PRI) men har sedan reformen mött konkurrerande motstånd från Nationella Aktionspartiet (PAN) och Demokratiska Revolutionspartiet (PRD). För närvarande är Felipe Caldéron stats- samt regeringschef, tillhörande det Nationella Aktionspartiet (PAN). Mexiko kallar sig idag för en republik, förbundsstat.

Utefter denna introduktion samt mer djupgående fakta angående Mexikos politiska system, ut- och inrikes politik och sociala förhållanden ska jag diskutera huruvida Mexiko inofficiellt är en demokrati eller en diktatur.  
Källa: Landguiden (Utrikespolitiska Institutet)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar