måndag 5 december 2011

Amanda - mänskliga rättigheter i Mexiko

De mänskliga rättigheterna i Mexiko

Jag har valt att titta på de mänskliga rättigheter som jag fann mest intressant och väsentligt att diskutera i samband med Mexiko.

Kvinnors rättigheter i Mexico

Det är inte bara våldet mot kvinnorna i Mexiko som kränker deras rättigheter enligt dem själva. Kvinnorna i Mexiko är drabbade av ett annat omfattande problem som ligger hos delstatsregeringen. Det är inte sällan kvinnorna blir nekade till rätt av mark vilket medför att de inte får möjligheten att rösta på bymötena och kan således inte vara med att påverka varken politiken eller sina egna villkor. Detta gör att de mister förutsättningen för att leve oberoende av staten, genom självförsörjning. Följaktligen blir kvinnorna beroende av sina män och jämställdheten förblir ostabil.

Denna problematik kämpar många av de Mexikanska kvinnorna med varje dag. Fakta ovan kommer exempelvis från Karin Bender från Kristna Fredsrörelsen, som arbetar i samarbete med Svalorna – Latinamerika och Latinamerika grupperna. Karin var under den internationella dagen mot våld mot kvinnor den 25 november i Chiapas, Mexiko och bevittnade ett sammanträde. Ca 70 kvinnor och män talade om hur viktigt det var att skydda moder jord och hur man ska möta de konflikter som kan uppstå, exempelvis problematiken kring äganderätten av marken.

Yttrandefriheten

”Vi har nu passerat 80 mördade journalister på tio år. Med tiden har morden kommit att bli allt mer brutala. Det tycks inte finnas någon väg ut ur denna mardröm. Mexiko befinner sig i regelrätt krig och bara att skriva orden ’narcos’ eller ’trafficking’ kan kosta journalister livet”, skriver Reportrar Utan Gränser.

Respekt för rätten till liv, kroppslin integritet och förbud mot tortyr

En bedömning från regeringskansliet, utrikesdepartementet samt rapporter från Amnesty International påvisar att tortyr förekommer inom det Mexikanska rättsväsandet. Amnesty skriver i sin rapport om Mexiko (http://www2.amnesty.se/annual00.nsf/44526ee0a449626cc1256789004bcac7/2ea68e272993ed64c12568ef004cf774?OpenDocument) att vissa domare godkänner de bekännelser som framtvingats från häktade under tortyrliknande former. Vanligaste metoderna för framtvingade bekännelser och bevis ska ha varit slag, elchocker samt dödshot.

Bevisen för att tortyr ska ha förekommit ska ha kommit från klagomål från häktade människor i de Mexikanska fängelserna. Nationella kommissionen för de mänskliga rättigheterna ska därefter ha besökt fängelser och funnit tydliga bevis på att övergrepp förekommit på fångarna. Amnestys rapport skriver sedan att delstatsguvenören och andra myndigheter avvisade nationella kommissionens rekommendationer och uttalanden angående övergreppen.

Rättigheter för personer som tillhör nationella, språkliga, etniska eller religiösa minoriteter samt urfolk.

Ca 10-12 % av den Mexikanska befolkningen beräknas vara urfolk. Svenska utrikesdepartementet skriver i sin rapport att Mexikos urbefolkning beräknas vara en av de mest diskriminerade och utsatta minoriteterna i landet. Begränsad tillgång till näringsrik föda, fullgod hälsovård, tillfredsställande boende samt utbildningsmöjligheter.


Mänskliga rättigheter i samband med brottsbekämpning


Felipe Calderons hårda arbete mot den organiserade brottsligheten har hårt kritiserats av både befolkningen och FN. Rapport säger i sitt nyhetsprogram den 13 juli 2011 att FN:s komissionär för mänskliga rättigheter har konstaterat att "knarkkriget" har förvärrat situationen för landets invånare. Från Rapports program får man även se stora protester mot Calderons metoder. Mer än 40.000 människor har dött under det pågående arbetet. 
Dock ger arbetet trots allt resultat i viss form då viktiga personer inom de kriminella ligorna gripits. 

Slutsats samt kritik av fakta

Utefter fakta jag presenterat ovan kan slutsatsen dras att inte alla människor lever med de mänskliga rättigheterna i Mexiko. Dock bör slutsatsen samt fakta ovan tas med en nya salt. Utrikesdepartementet skriver i sin rapport om de mänskliga rättigheterna i Mexiko som jag presenterat mycket fakta ovan ifrån att rapporten endast är en bedömning från utrikesdepartementet och bör jämföras med andra källor. Vilket är varför jag valt att presentar liknande fakta som stödjer utrikesdepartementets bedömning från Amnesty International, Kristna Fredsrörelsen och Reportrar Utan Gränser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar