söndag 18 december 2011

Mänskliga Rättigheter - William

Kvinnors rättigheter i Saudiarabien
Kvinnors rättigheter har alltid varit kraftigt inskränkta i Saudiarabien. Kvinnor anses ha en roll i samhället som mödrar, och de endast vid undantag får vistas offentligt. På det så är det olagligt för en kvinna att resa utan en manlig släkting, och fram till 2008 var det olagligt för kvinnor att köra bil. Kvinnor fick även i September i år en viss rösträtt, även om den är begränsad. Denna är till för att kunna rösta i kommande mandatperiod samt att kandidera, men i och med att Saudiarabien är en absolut monarki så kan det vara svårt att se vad meningen med ett beslut som detta kommer att innebära.

Muslimska kvinnors klädsel ska enligt lag bära Abaya, Hijab OCH Niqab till vardags, medans icke-muslimska kvinnors kläder ska vara "anständiga", vilket i praktiken betyder Hijab. Den religiösa polisen i Saudiarabien ser till att denna lag följs, och går i vissa fall till extrema åtgärder. En av dessa är när de 2002 hindrade skolflickor från att utrymma en brinnande skolbyggnad för att de inte hade lagenlig klädsel på sig. Resultatet i detta var att 15 elever innebrändes.

Yttrandefriheten
Yttrandefriheten i Saudiarabien är mycket begränsad, och Amnesty rapporterar att en människorättsaktivist blivit tillfångatagen mindre än två månader efter det att han frigivits för sina människorättsaktivistiska uttalanden och ageranden.

Respekt för rätten till liv, kroppslin integritet och förbud mot tortyr
Denna finns  inte i Saudiarabien, då dödsstraff tillämpas, samt misshandel och tortyr sker i fängelserna. Arresteringar kan ske av olika skäl, och tortyr samt misshandel rapporteras hända i Saudiarabiska fängelsen då och då. I april 2007 dömdes två män till 7000 piskrapp vardera. Anledning? De var homosexuella, vilket är olagligt enligt Saudiarabisk lagstiftning. Det finns även åtskilliga rapporteringar om tortyr i fängelser , och år 2010 rapporterar Amnesty att minst 69 avrättningar har skett, men siffran är svår att få eftersom landet inte rapporterar om avrättningar vilket gör att de enda som kan räknas är de som med säkerhet kan konfirmeras på annat håll.

Rättigheter för personer som tillhör nationella, språkliga, etniska eller religiösa minoriteter samt urfolk.
I och med att religionsfrihet inte finns i Saudiarabien så kan ett antagande göras om att religiösa minoriteter i landet blir illa behandlade. Endast Sunniislam är det som är lagligt, och att konvertera ifrån religionen är ett brott som straffat med döden. Att praktisera en annan religion än just Sunniislam (shia-muslimer blir diskriminerade i stor utsträckning) är brottsligt.


Gästarbetare är även diskriminerande och hamnar ofta i slavliknande förhållanden i brist på stöd från fackföreningar, vilka är förbjudna i landet. 2010 så torterades en gästarbetare från Sri Lanka mycket allvarligt. Efter att hon åkt till landet för att jobba som hembiträde så fick hon 24 långa spikar införda i sin kropp efter att hon klagat på arbetsbördan, som var mycket tung. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar