söndag 4 december 2011

vad är demokrati? enligt Rebecca

Vad är demokrati?

Demokrati kan se olika ut, men Sveriges Riksdag har gjort en definition av demokrati och ett demokratiskt samhälle bör, enligt vår riksdag inkludera Folkstyre, tyck-yttrandefrihet, rättsäkerhet och föreningsfrihet.
Folkstyre är det mest självklara för det flesta, att varje myndig individ i landet har möjlighet att rösta på vem, vilka som ska regera i landet.
Tryck och yttrandefrihet, att alla har rätt att yttra sin åsikt i tal eller i skrift, att man har rätt att trycka en tidning utan att myndigheter granskar den, så länge man inte bryter mot en lag.
Rättsäkerhet, att alla individer är lika inför lagen. Offentlighetsprincipen
Föreningsfrihet- Alla ska ha rätt att skapa en förening och att alla har rätt att gå med i en förening.
Att vi idag i Sverige har öppna domstolar tycker jag själv är en otrolig viktigt del av vår rättsäkerhet som utgör vår demokrati idag. Att alla medborgare idag har rätt att själv ta del av dokument och beslut som tas av domstolar och myndigheter.  Att detta är en del av Sveriges grundlagar tycker jag är viktigt att ta upp, offentlighetsprincipen dvs.  Att vi som Svenskar har möjligheten att se till att ingen blir oskyldigt dömd.
Det som jag tycker är en viktig del av ett demokartsikt samhälle är att alla människor har samma förutsättningar att kunna påverka samhället. Ett tydligt exempel att vi i Sverige har bra förutsättningar för att alla ska kunna påverka lika mycket, är att vi idag har skolplikt.  Alla människor har samma förutsättningar att få kunskaper och vetskap om samhället, vilket gör att alla har samma möjligheter att påverka. Att allas röster i Sverige är lika värda, samt att inget idag censureras och att vi har yttrandefriheten.

Det sista som jag tycker som bör tas upp är vi i Sverige har möjligheten att skapa en opposition. Att vi idag har rätt att rösta på vilket parti vi vill och att vi har flerpartisystem är en viktig del av vårt samhälle.
Men samtidigt finns det länder som har demokrati (folkstyre) som inte uppfyller alla dessa kriterier. Behövs verkligen alla uppfyllas? Detta kan alltid diskutera, om det verkligen behövs, för vissa länder accepteras som demokratier även fast de inte uppfyller alla dessa kriterier. I nästa inlägg ska jag diskutera och skriva om hur demokratin ser ut i Turkiet.
Rebecca!

2 kommentarer:

  1. Sverige uppfyller alla kriterier för att klassas som diktatur. Skolplikt, värnplikt med tvång på mönstring (tillfälligt avskaffat), bygglov, marklov, tvång på sotning, tvång på brandinspektion, tillstånd för att demonstrera. Lägg där till att vi har världens helt utan konkurrens striktaste vapenlagar då vi under inga omständigheter får försvara liv eller egendom med ett vapen/tillhygge (rätten till detta tillfaller endast staten pga våldsmonopolet)

    SvaraRadera
  2. Sverige uppfyller alla kriterier för att klassas som diktatur. Skolplikt, värnplikt med tvång på mönstring (tillfälligt avskaffat), bygglov, marklov, tvång på sotning, tvång på brandinspektion, tillstånd för att demonstrera. Lägg där till att vi har världens helt utan konkurrens striktaste vapenlagar då vi under inga omständigheter får försvara liv eller egendom med ett vapen/tillhygge (rätten till detta tillfaller endast staten pga våldsmonopolet)

    SvaraRadera