onsdag 14 december 2011

Demokrati i Kina?

Kina utser inte sig själva som en västerländsk demokrati, med våra värderingar och vår moral. Men de anser ändå sig själv styra landet demokratiskt. Eller...De vill åtminstone sätta upp ett sken av att verka vara demokratiska.

Landets styre är uppbyggt på följande sätt:

Folkkongress och kommunistpartiet
I
President - N.F utskott - Centrala militärkommisionen - Riksåklagare - Chef för högsta domstol - regeringsledning

(Detta är hämtat ur boken, "Kina idag" av Oscar Almén, Marina Svensson, Bertil Lundahl, Björn Kjellgren, från s. 11)

Det är meningen att folkkongressen ska styra landet, stifta lagar och vara överhuvudet. Men som det står i boken nämnd ovan styr Kommunistpartiet i stort sätt allting. Alla personer med någon slags makt är tvungna (inte enligt lag, men arbetsgivarna har tryck från staten) att vara medlemmar i kommunistpartiet. I verkligheten sitter kommunistpartiet sida vid sida av folkkongressen och "man kan säga att partiet försöker göra sitt regerade mer legitimt genom att använda sig av folkkongressen som beslutsomfattande organ" (s.11 "Kina idag") Hur de kan göra detta är rätt simpelt. Många av kommunistpartiets största ledare sitter i folkkongressen. Inte ens Kinas konstitutioner kan säga att de bryter mot grundlagar, då det står att folkkongressen ska ha den absoluta makten, men att kommunistpartiet ska spela en stor roll i bestämmandet i landet.

Alla kommuner har ett eget liten kommunistsamfund, där de bestämmer över kommunen. Men varje sådant samfund styrs av och tar order av högre uppsatta samfund, som styrs över ett över dem, och så vidare. Det är på det här sättet kommunistpartiets ledare kan styra hela landet.

Man kan jämföra det ungefär såhär:

Kommunen Värmdö styrs av Stockholm, Stockholm styrs av Södermanland, Södermanland styrs av Sverige. (Sverige är då motsvarande ledarna i kommunistpartiet/presidenten)

Det är inte så konstigt, och det är på detta sätt många länder funkar. Varför det är avgörande i Kinesisk politik är bristen på förmågan att starta en opposition. Det är idag mycket mer accepterat att prata fritt privat. Förut kunde du bli arresterad i Kina om du sa något liknande "kommunistpartiet suger!". Idag är det som sagt lite friare privat. Men du kan fortfarande råka illa ut om du uttalar dig offentligt eller i media.

De har inte heller ett toppen rättssystem. De har infact ett ganska pissigt rättssystem. Rättsväsendet styrs av kommunistpartiet, och har därför inte möjligheten att vara politiskt opartisk när det kommer till rättegångar involverande politik eller regering, du vågar inte som domare sätta dig emot kommunistpartiet och kommer då döma till deras fördel. Det förekommer också en väldans mycket mutor. Fattiga människor som döms för oppositionsförsök till exempel har inte råd med rättegång. De håller på i Kina med att försöka förbättra detta, men för att göra det på bästa sätt krävs fri media, och detta är inte kommunistpartiet beredda på att göra då det kan betyda en downfall av hela systemet i Kina. 

Så än så länge låter inte Kina så mycket som en demokrati va? Du kan bara rösta på kommunistpartiet, du får inte starta opposition eller knappt ens yttra dig om att du vill det, samt du har ett skitigt rättssystem och kommunistpartiet styr allt. Men, vad många glömmer när de läser om Kina, är att vi i västländerna alltid tycker att vi styr allting så bra, och blir förvånade när andra länder inte strävar efter att uppnå detsamma som vi har.



Wu Bangguo gjorde detta uttalande enligt en artikel från DN som publicerades  2009-03-09, skriven av   Torbjörn Petersson.
"Vi måste helt och fullt vara medvetna om de grundläggande skillnaderna mellan det kinesiska systemet och hur systemet för den politiska makten ser ut i västerländska kapitalistiska länder"

Kina strävar inte efter det västerländska sättet att styra. Och jag måste medge att de har kommit en bra bit de senaste åren inom utveckling av landet. Kina är rikt, även om folket inte alla har det bra så är landet en av världens mest inflytesrika och avgörande inom export. Det går att tänka sig att när landet nått sin topp att det är då tiden kommer för att fokusera på folket. Kanske skulle Sverige med en politik som Kina kommit längre i utvecklingen än vad vi har gjort idag. 

i nästa inlägg ska jag skriva om massmedians roll i Kina, och hur det påverkar landets styre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar