söndag 18 december 2011

massmedia i Kina

Massmedian i Kina har förbättras enormt sedan Maos regering, men har fortfarande stora svackor med censur och tabu-lagda ämnen. Idag får du i Kina blogga och skriva om saker som händer i landet, olyckor, mord, konspirationsteorier mm. Men det är fortfarande stora tabusvackor när det kommer till den nationella politiken, regeringssättet eller dylikt. Varför det är såhär anses vara för att kommunistpartiet är rädd för att någon ska vilja skapa en opposition. Det finns också begränsningar när det kommer till Internet och västlandet. Kina håller inte med om det västerländska sättet att styra eller leva, och begränsar därför åtkomsten av information i på Internet.

Media spelar en stor roll i förhållande till demokrati eftersom den speglar den hårda kontrollen kommunistpartiet har i samhället. Enligt västerländsk syn på detta är det ett stort brott mot mänskligheten och inte något som bör existera ifall landet bedriver ett demokratisk styre. Men eftersom Kina inte strävar efter en västerländsk demokrati kanske det inte är så avgörande ändå? Som massmedia såg ut för några år sedan i Kina är en annan sak, då du knappt kunde hitta några nöjestidningar och det skrevs väldigt begränsat om våldet och brottsligheten i landet. (fakta tagen från boken "Kina Idag") Men nu är läget annorlunda och folket mycket friare. Det råder ju inte yttrande och publicitetsfrihet som här i Sverige, men det är återigen ett västerländskt tycke att detta krävs för att ett land ska fungera bra. Kina har som vi alla vet en enastående ekonomi och är ett av världens mest växande och utvecklande länder idag. De har en bit att gå innan hela befolkningen mår bra, men man får då också tillägga att de också har en gigantisk stor befolkning, och det då inte kan vara det lättaste att få alla att må bra. Till och med ett så litet land som Sverige har folk som lever fattigt!

Varför median spelar roll är för att den når ut till en så stor del av landet, propagandan har minskat i media i Kina, men finns fortfarande där. En viktig del av det är att den rika befolkningen kunde och gör fortfarande, leva under tron att hela Kina är välfungerande och att alla mår toppen. Vilket är rätt smart, för varför då annars skulle man vilja ha ett annat parti än det som styr i Kina om allting är toppen i landet? I andra samhällen är media viktig för att befolkningen ska kunna ha förtroende för partiet och se vad som görs fel och så vidare, detta fungerar dock inte i Kina då allt detta censureras. Vilket är en stor nackdel inom demokratin, men återigen kanske inte avgörande för en lyckad regering av landet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar