söndag 4 december 2011

Demokratin i Turkiet

Demokrati i Turkiet

Hur demokratin ut i Turkiet idag? Det är vad jag ska blogga om idag!

Jag kan börja med att berätta lite hur det politiska systemet ser ut idag:
Turkiet är en parlamentarisk republik, där statschefen är Presidenten som väljs var 7de år. Hans roll är mer cermoniell  han behöver alltså inte vara parlamentsledamot. Den själva verkställande makten har premiärministern och ministerrådet, d.v.s. regeringen. Den lagstiftade makten har parlamentet.  Det är viktigt att påpeka att Turkiet redan 1920 avskaffade sharia och religionen blev en mer personlig fråga, man särskilde mellan religionen och samhället. Vilket jag tycker är mycket positivt. Det ökar religions friheten enormt, vilket jag tycker är mycket bra. Islam finns kvar och de flesta turkar är troende men skulle man inte vara det är det okej enligt lagen.
Turkiet har ett proportionellt valsystem med 85 valkretsar. Partierna måste klara en procent spärr på 10 % för att få plats i parlamentet.  Detta kan jag själv tycka är ett problem, en demokrati är ett folkstyre.  Det är svårt att hela folket ska styra när alla röster inte får höras i parlamentet. 2002 var det bara två partier som satt i parlamentet, på grund av spärren.
Ännu en sak att påpeka att redan på 30-talet, blev det allmän röst rätt för alla turkiska medborgare som fyllt 18 år. Även om det inte är så länge sen, så är det inte långt efter Sverige.  Det var även då kvinnor valdes in i parlamentet för första gången. 1935 valdes 18 kvinnor till parlamentet, hur många kvinnor hade Sveriges riksdag 1935? Värt att tänka på.  Antalet kvinnor i parlamentet har självklart stigit, men det som sätter stopp för de islamkonservativa kvinnorna är att lagen förbjuder dem att bära slöja i där.  Vilket jag kan tycka är lite konstig, lite dubbel moral där.

 Rättsväsendet i landet
Domstolarna i landet är oberoende av regeringen eller av parlamentet, precis som i Sverige har Turkiet flera distanser där ärenden kan prövas igen, här har även den högsta distansen, högsta domstolen en (ordet) roll. Dock fungerar det inte väl, enligt europeisk standard. Lagar strider mot varandra och rättsäkerheten i landet är bristfällig. Innan 2000 talet fängslade många människor på grund av fredliga politisk verksamheter. Tortyr var en vanlig och rutinmässig del i häktena, men på senare tid har lagändringar gjorts och landet har gjort många förbättringar, 2002 avskaffades dödsstraffet dock så var Turkiet i januari 2010 de land i Europa som oftast brutit mot de mänskliga rättigheterna. Det vanligaste var att man inte hade haft rättvisa rättegångar.


Yttrandefriheten
Enligt turkisk lag står det att pressfrihet ska gälla, men vissa tabulagda ämnen gäller detta inte längre konstigt nog.  Man får kritisera regeringen, men inte ifrågasätta militären, försvara islams roll i politiken eller förespråka en kurdisk stat, då kan man riskera att bli åtalad.
När Turkiet ville bli EU-anpassat utökades Yttrandefriheten, men som sagt ovan finns det lagar som krockar med varandra.  Enligt en viss ökänd paragraf, kan vissa uttalande leda till fängelsestraff. Censur används flitigt, 2010 dömdes Turkiet till skadestånd i Europa Domstolen för att ha brutit mot yttrandefriheten som är del av de mänskliga rättigheterna.  En domstol i Istanbul stoppade utgivningen av fem turkiska tidningar från oktober till december 2007. Domstolen anklagade tidningarna för att ha publicerat propaganda från den terrorstämplade organisationen PKK.

Utbildning
 1997 utökade den turkiska skolplikten från fem år ( som inte ens alla gick) till 8 år, då fick man en gemensam kursplan. Dock fungerar inte skolplikten i praktiken, det finns många flickor i vissa delar som inte går i skolan, men 2004 skapades en kampanj som drivs av regeringen med hjälp av Unicef, som ska få alla flickor till skolan.

Detta tycker jag är en otrolig viktigt del av en demokrati, att alla får går i skolan- så att alla har samma förutsättningar att kunna påverka. Detta kommer det mer om i min diskussion lite senare.

I nästa inlägg ska jag skriva lite mer om de mänskliga rättigheterna!


// Rebecca


källor: http://www.landguiden.se, http://www.europaportalen.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar